Videnskaben bag lydbogsafhængighed

Videnskaben bag lydbogsafhængighed handler om din hjerne. Det er en overraskende kendsgerning, at det at lytte til dine yndlingsbøger har de samme effekter på dele af din hjerne som at læse bøgerne selv. Dette skyldes, at de dele af din hjerne, der er ansvarlige for at lære og huske information, er de samme, når du lytter til en bog, som de er, når du læser en.

Koffein er et stærkt stof, der ændrer hjernen på overraskende måder

Koffein er et af de mest forbrugte psykoaktive stoffer i verden. Dens virkninger ligner dem af kokain og amfetamin. Koffein udviser imidlertid også en anden virkningsmekanisme.

Koffein binder til adenosinreceptorer i hjernen, som findes i forskellige hjerneceller. Adenosinbindingen hæmmer neuronal aktivitet og bremser nervecellerens elektriske output. Når adenosinreceptorerne blokeres, frigives glutamat og dopamin i hjernen. Disse kemikalier er vigtige i centralnervesystemet, især i striatum.

Da koffein er en neuromodulator, påvirker det også opmærksomheds- og ophidselsessystemerne. Virkningen af at indtage koffein er reversibel, og genopretning til normal aktivitet tager flere dage.

Hos mennesker er den vigtigste metabolit af koffein paraxanthin, et stof, der viser stærke psykostimulerende egenskaber. Dette stof virker som en antagonist af cGMP-foretrukket phosphodiesterase. Blandt sine andre aktiviteter forstærker det nitrogenoxid neurotransmission.

Koffein ophidselse effekter induceres på omkring tredive minutter efter indtagelse. Derefter topper effekterne, men gradvist falmer væk.

Læsning og lytning til bøger stimulerer de samme dele af hjernen

Fordelene ved at læse og lytte til bøger er veldokumenterede. Begge kan skærpe mentale evner og udvide viden, men forskere har fundet ud af, at der er subtile forskelle i den måde, hver aktivitet aktiverer dele af hjernen på. Ved hjælp af en funktionel MR scannede forskere deltagernes hjerner i både lytte- og læseforhold.

For at finde ud af, om lytning og læsning var den samme ting, sammenlignede et team af neurovidenskabere aktiviteten i forskellige områder af hjernen. De skabte et kort over de relevante dele af hjernen og scannede det med en funktionel MR. Deres fund blev offentliggjort i Journal of Neuroscience.

Forskere brugte interaktive ordkort til at forudsige, hvilke hjerneområder der ville blive mest aktiveret af ord i en historie. For eksempel, ord relateret til tal eller placeringer har tendens til at aktivere et område af hjernen, mens sociale eller følelsesladede ord er mere tilbøjelige til at aktivere et andet.

En anden undersøgelse målte effekten af forskellige læringsstrategier på lytte- og læseforståelse. Disse undersøgelser viste ingen mærkbar forskel i testresultaterne for studerende ved hjælp af alternative metoder.

Fortælling gør en forskel

At have en fortæller læse dine bøger er måske ikke den største opfindelse siden skivet brød, men det tilbyder et par frynsegoder i form af multi-tasking lydbøger gratis og bærbar esoterik. En fortæller kan fortælle dig om din yndlingsroman på få sekunder, uden at skulle tage hele eftermiddagen op for at gøre det.

Det er ingen overraskelse, at lydbogsindustrien ikke er et husstandsnavn. Mens det har været en blomstrende industri, medierne har for det meste været fraværende. Markedet for lydbøger er vokset med hele 240 millioner dollars på bare otte måneder. Så hvis du leder efter en ny måde at holde travlt på, mens du er på farten, overvej lydbøger. Audible har en praktisk mobilapp til Android- og iOS-enheder, såvel som Fire-tabletter. De leveres også med en gratis prøveperiode, så du kan prøvekøre deres varer. Trods alt, hvem vil være bundet til huset eller kontoret i timevis?

Trevor Noah”s Born a Crime er et hit på grund af fortælleren

Født en forbrydelse: Historier fra en sydafrikansk barndom af Trevor Noah er en bog, der fortæller historien om hans barndom og det liv, han levede under apartheid. Det er lige så bevægende som de bedste erindringer.

Titlen, Født en forbrydelse, er et spil på ordet“ kriminalitet,“ Da Trevor vokser op i slutningen af apartheid i Sydafrika. Han og hans mor, Patricia, er begge sorte Xhosa. De bor i en ghetto. Deres kvarter har lidt elektricitet og kun uformelle købmandsforretninger.

I løbet af deres barndom blev de tvunget til at lege indendørs på grund af deres hudfarve. Trevor hadede det. Hans bedstemor ville ikke lade ham lege udenfor med sine fætre.

Trevor blev opdraget af sin mor, som var en stærk kvinde. Hun lærte ham, at han kan gøre alt. Hendes kærlighed til ham var tydelig gennem hele bogen.

Da Trevor var i gymnasiet, han startede en virksomhed, der solgte piratkopierede cd”er. De penge, han tjente, hjalp hans familie med at overleve. Til sidst, han endte i en farlig township, hvor han begyndte at DJing og sælge brugte varer.